L’ecoedició: Cap a una indústria editorial més sostenible

En un món cada vegada més sensibilitzat envers la sostenibilitat, l’ecoedició es presenta com una solució innovadora per reduir l’impacte ambiental del sector editorial de Catalunya. Des d’Agpograf col·laborem amb l’Institut de l’Ecoedició i ens comprometem amb aquesta tendència, treballant per minimitzar la nostra petjada ecològica i fomentar pràctiques sostenibles. Però, què és exactament l’ecoedició i com està canviant la manera com es produeixen els llibres?

Segons el recent reportatge de Valor Afegit (TV3), “La petjada ecològica d’un llibre: la indústria editorial fa passos cap a la sostenibilitat”, la producció de llibres té un impacte significatiu sobre el medi ambient. Des de la tala d’arbres fins al procés d’impressió i distribució, cada etapa del cicle de vida d’un llibre consumeix recursos i genera emissions, en total, 476 grams de CO₂ per produir un llibre de mitjana.

Per això, la indústria editorial està adoptant mesures per reduir aquest impacte, com l’ús de paper reciclat, tintes ecològiques i processos d’impressió més eficients energèticament. Alhora, la producció sostenible implica també treballar amb impremtes locals, ja que la proximitat és clau en la reducció d’emissions: el 16% de l’impacte ambiental de la producció d’un llibre es deu al transport.

En la mateixa línia, Betevé ha destacat en el programa Plaça Tísner la iniciativa de l’ecoedició, explicant com algunes editorials i impremtes estan implementant pràctiques sostenibles per reduir la seva petjada ecològica. Un bon exemple n’és l’Editorial Akiara Books, amb qui Agpograf comparteix nombroses col·laboracions. Akiara Books produeix de manera ecològica i 100% local, demostrant que és possible publicar llibres de gran qualitat amb un impacte ambiental mínim.

A Agpograf Impressors creiem fermament en la importància d’adoptar pràctiques sostenibles. Per això, triem papers de baix impacte mediambiental: papers reciclats o amb certificacions FSC o PEFC; emprem tintes vegetals o tintes Cradle to Cradle; i optimitzem els nostres processos per minimitzar el consum d’energia i aigua. També, procurem treballar dins un ecosistema de proximitat, amb col·laboradors de Km 0 per reduir emissions en el transport i potenciar la xarxa local.

L’ecoedició no només és una resposta a les demandes dels clients que primen preservar el medi ambient, sinó que també representa el compromís amb el futur del nostre planeta. A través de la innovació i la col·laboració podem fer que el sector del llibre avanci cap a un model de producció més sostenible.

Referències:

  • “La petjada ecològica d’un llibre: la indústria editorial fa passos cap a la sostenibilitat” – Valor Afegit, TV3.
  • “L’ecoedició, una tendència en alça entre les editorials catalanes” – Plaça Tísner, Betevé.